Nem írok pontos mennyiségeket, mert ez egy igazi kreatív étel. Irányadó összetevők vannak, de tulajdonképpen mindenki úgy variálhat ahogy csak akar.
10 emberrel számolva, veszek 2kg dagadót meg 30dkg marhahúst darálva. Pár disznofarkat,2 körmöt,1kg füstölt oldalast,és60dkg lángolt kolbászt. 2kg vágott savanyú káposztát, egy nagy fej leveles fehér káposztát.A töltelékhez 2 nagy fej hagymát megdinsztelek szalonnazsíron, két bögre alaposan megmosott hántolt árpát dobok rá (lehet rizzselis készíteni,de van ahol kukoricadarát tesznek bele) vágott savanyú káposztát párolok vele, sózom borsozom és apróra vagdalt kaporral ízesítem. Ha kihűlt, két tojást ütök rá és alaposan összekeverem.
Egy nagy lábost, esetleg bográcsot kikenek zsirral, beleteszem az oldalasokat és a többi disznóságot, a fele átmosott káposztát, jo sok vágott vöröshagymát, csombor ágakat, csöves erős és édes paprikákat, 2 kanál paradicsom pürét és kész az ágy. A töltelékhez kivágom a levelek vastag erét, lazán betöltöm egy maréknyi töltelékkel, feltekerem és a végeit önmagába visszatűröm. Egymás mellé fektetem az ágyra nem túl szorosan, mert megdagadnak. Leöntöm vízzel, vagy húslevessel, esetleg füstölt húslével, majd beborítom a maradék káposztával. Szemes borsot, köményt őrölt paprikát szórok a tetejére, majd befedem egy az edénynél kisebb fedővel, újra feltöltöm vízzel, éppen annyiva, hogy a fedő szélén megjelenjen. Befedem egy másik most már nagyobb fedővel és nagyon kis lángon egy éjjen át rotyogtatom. A tetejét teföllel meglocsolom és friss kenyérrel tálalom. Finom könnyű fröccsökkel öblítem és ha marad, hidegen is kiváló - főleg ha másnapos vagy!